Les pròtesis mamàries duren tota la vida?
A l’hora d’arribar a la consulta per primera vegada per a sotmetre’ns a una operació d’augment de pit ens sorgeixen mil preguntes i dubtes sobre com és l’operació, quina talla és l’adequada, quin és el tipus de pròtesi idònia, etcètera.
Entre totes elles mai falta la pregunta estrella a la qual tot doctor ha de respondre en la primera consulta i una de les quals genera major incertesa: Quant duren les pròtesis? Haig de tornar a operar-me per a canviar els implants?
Les pròtesis mamàries més segures
Els implants mamaris no tenen una data de caducitat exacta. El tipus de pròtesi que s’utilitzava fa 10 o 15 anys, en la seva majoria de sèrum fisiològic, implicava un pas pel quiròfan cada deu anys aproximadament. Els avanços tecnològics han portat a la creació d’una nova generació d’implants elaborats amb gel de silicona cohesiu que han substituït a les antigues pròtesis i estan garantits gairebé per a tota la vida.
Què implica això en el recanvi protètic? Les noves pròtesis han evolucionat incorporant en la seva estructura un embolcall multilaminar i una textura rugosa, és a dir, el seu revestiment és molt més gruixut i resistent. Això permet que el frec amb els teixits mamaris no desgast amb tanta rapidesa la pròtesi, evitarà trencaments i, en cas que aquestes es produeixin, el gel romandrà dins del seu embolcall.
Per tant, les pròtesis de gel de silicona cohesiva de textura rugosa són més fermes, més segures i ens garanteixen una major durabilitat. Per això són els tipus de pròtesis més utilitzades en les mamoplàsties d’augment.
Així i tot és recomanable passar almenys una vegada en la vida per una intervenció de recanvi protètic, no sols per a garantir el bon estat de l’implant, sinó perquè al llarg dels anys interfereixen altres factors que podran condicionar la vida dels implants després d’un augment de sins o elevació de pit.
Condicionants del recanvi protètic
Malgrat l’evolució tecnològica en els nous implants mamaris, existeixen altres condicionants externs a la cirurgia que poden ocasionar la necessitat d’un recanvi protètic. Principalment, els canvis físics que sofreix el cos de la dona al llarg dels anys poden afectar la vida de l’implant després d’una intervenció d’augment de pit.
Els canvis que sofreix el pit després de la lactància o els canvis hormonals durant la menopausa porten, en un gran nombre d’ocasions, a una nova intervenció. Aquestes operacions podran ser per a un recanvi protètic i en unes altres simplement per a una elevació de pit. El cirurgià valorarà personalment en cada cas quina és la millor opció.
D’altra banda, és important tenir en compte l’edat amb la qual es va realitzar l’augment de pits. És a dir, si la intervenció es va produir quan la pacient tenia uns 20 o 25 anys és d’assegurança que necessitarà passar pel quiròfan almenys una vegada més en la vida. Tot això tenint en compte que la vida útil de les noves pròtesis és d’una mitjana de fins a 35 anys.
Si la pacient ha decidit sotmetre’s a un augment de pit a una edat més avançada probablement no necessita d’una nova intervenció.
Així i tot són necessàries mamografies i revisions anuals dels implants per a mantenir un control dels implants i serà el cirurgià qui valori la necessitat o no d’un recanvi protètic.